Mediterrane voeding verhoogt herstelcellen voor bloedvaten, veggie-dieet niet

Een mediterraan voedingspatroon verhoogt het aantal voorlopercellen in de bloedsomloop, terwijl een vegetarisch voedingspatroon dat aantal doet dalen. Het gaat om voorlopercellen die zich kunnen omvormen tot herstelcellen die de binnenlaag van bloedvaten onderhouden. Volgens recent onderzoek kan een gedaald niveau van die voorlopercellen beschouwd worden als een cardiovasculaire risicofactor.
 
De resultaten zijn afkomstig van de Italiaanse studie 'CARDIVEG' waarin 80 gezonde mannen en vrouwen gedurende drie maanden een mediterraan of vegetarisch (inclusief zuivel) volgden. In een andere paper beschreven de onderzoekers hoe dat beide voedingspatronen afzondelijke gunstige effecten hadden op het cardiovasculaire risicoprofiel. Het mediterrane voedingspatroon verlaagde sterker triglycerideniveau en ontstekingsfactoren, terwijl het vegetarische voedingspatroon sterker cholesterolniveau en oxidatieve stress verlaagde.

Meting van herstelcellen suggereert dat het mediterrane voedingspatroon gunstiger uitpakt voor het hart. Vitamine B12 zou dat resultaat kunnen verklaren. Na drie maanden daalde het vitamine B12-niveau in de veggie-groep lichtjes maar wel signicant. Een vitamine B12-tekort kan ontstekingsbevorderend werken en daardoor de aanmaak van voorlopercellen negatief beïnvloeden. Het vegetarische voedingspatroon bevat ook geen vis en daardoor minder omega-3-vetzuren. Ook dat kan een rol gespeeld hebben.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 28 juni 2019 VOEDINGSGENEESKUNDE 

Referentie(s)
Cesari F, Dinu M, Pagliai G et al. Mediterranean, but not lacto-ovo-vegetarian, diet positively influence circulating progenitor cells for cardiovascular prevention: The CARDIVEG study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2019 Jun;29(6):604-610

Origineel weergeven