Bruin vet ook goed voor het metabolisme

Bruin vet haalt, naast vetten en glucose, ook 'vertakte aminozuren' (branched chain amino acids, BCAA's) uit de bloedsomloop, wat bescherming tegen diabetes zou bieden. Onderzoekers uit San Francisco en Tokio hebben dit weten te achterhalen op basis van dierexperimenten en tests bij vrijwilligers. Daarmee openen ze een nieuw onderzoeksgebied: blootstelling aan frisse temperaturen als behandeling van diabetes.
 
In het lichaam zijn kleine hoeveelheden bruin vet verspreid, die instaan voor de productie van warmte. Bruin vet associëren we daarom met verbranding van vetten en suikers, maar ze lijken ook BCAA's uit het bloed te halen. BCAA's zijn vertakte aminozuren die in eiwitrijke voedingsmiddelen zitten zoals eieren, vlees, vis en zuivel, en in sportsupplementen gericht om meer spiermassa aan te maken. Echter, verhoogde concentraties BCAA's in het bloed zouden obesitas en diabetes veroorzaken.

De onderzoekers bestudeerden het metabolisme van jonge mannen en vrouwen die aan koude blootgesteld werden (12°C). Serum-valine, een BCAA, was opvallend sterk gedaald bij deelnemers met een hoge bruinvetactiviteit. Valine en leucine, beide aminozuren met een vertake keten, waren de enige aminozuren die onder invloed stonden van koude en/of activiteit van bruinvetweefsel.

De onderzoekers ontdekten ook het proteïne dat verantwoordelijk is voor het transport van BCAA's naar de mitochondriën. Dierstudies tonen dat een defect aan dat proteïne voldoende is om warmte-opwekking te verstoren en om diabetes te veroorzaken. Voor mensen met actief bruin vet kunnen BCAA-supplementen dus hun nut hebben, maar voor anderen zijn ze mogelijk schadelijk, schrijven de onderzoekers. BCAA kan oxideren naar 3-hydroxy-isobutyraat, dat insulineresistentie kan veroorzaken.

Referentie(s)
Yoneshiro T, Wang Q, Tajima K et al. BCAA catabolism in brown fat controls energy homeostasis through SLC25A44. Nature. 2019 Aug;572(7771):614-619. doi: 10.1038/s41586-019-1503-x

Origineel weergeven