Stress heeft invloed op microbiota in moedermelk

Orthofyto 16 december 2019

Tijdens de bevalling vindt de eerste kolonisatie van de darm plaats. De ontwikkeling van de darmmicrobiota wordt voortgezet tijdens de kraamtijd, waarin baby’s idealiter borstvoeding krijgen. Borstvoeding is een belangrijke bron van gunstige bacteriën die de darmen van een baby koloniseren. Dit melkmicrobioom dat de moeder doorgeeft aan de baby vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de darmen van de moeder. Via translocatie worden de bacteriën verplaatst naar de moedermelk. Verschillende factoren hebben invloed op de samenstelling van de microbiota in moedermelk. Hoogleraar Carolina de Weerth heeft onderzoek gedaan naar de effecten van postnatale stress op de samenstelling van het melkmicrobioom.

Gezonde moeders (N=77) verzamelden moedermelk 2, 6 en 12 weken na de bevalling en vulden tevens vragenlijsten in over hun emotionele gesteldheid. Zes weken postpartum werd er gekeken naar stress, angst en depressieve symptomen. Na analyse van de verkregen data bleek dat de diversiteit van het melkmicrobioom in de eerste drie maanden postpartum significant toenam. Opvallend was dat vrouwen die veel psychosociale stress ervaarden in de periode na de bevalling, een minder divers melkmicrobioom hadden 12 weken postpartum. De studie is een eerste aanzet in een verklaring hoe postnatale psychosociale stress van de moeder invloed kan hebben op de ontwikkeling en gezondheid van het kind.

In editie 5/2019 van OrthoFyto kunt u een interview met prof. dr. Carolina de Weerth teruglezen.  De gehele Engelstalige publicatie van bovenstaande studie is hier te vinden.


Bronvermelding:
Fernández, L., Browne, P. D., Aparicio, M., Alba, C., Hechler, C., Beijers, R., … & de Weerth, C. (2019). Human milk microbiome and maternal postnatal psychosocial distress. Frontiers in microbiology, 10, 2333
 

Origineel weergeven