Ouderen hebben eiwitadvies op maat nodig

Een suboptimale inname van eiwit draagt deels bij aan leeftijdgerelateerd verlies van spiermassa en spierfunctie (sarcopenie). Daarnaast wordt spieropbouw ook beïnvloed door factoren als dosis, timing, bron en verdeling van het eiwit over de dag. Uit een Engelse studie blijkt dat ouderen gebaat zouden zijn bij een eiwitinname-advies op maat. 
 
In deze studie bepaalden de onderzoekers de dagelijkse- en maaltijdspecifieke eiwitinname, eiwitbron en het eiwit-innamepatroon bij 40 jonge (23,8 ± 4,3 jaar), 40 middelbare (51,6 ± 4,1 jaar), en 40 oudere (77,4 ± 7,4 jaar) individuen met behulp van driedaagse voedingsdagboekjes. De deelnemers rapporteerden twee  doordeweekse dagen en een weekenddag. Bovendien gaven ze aan wanneer ze aten en rapporteerden ze de bereidingsmethode, merk en gewicht van alle ingrediënten en dranken.

De oudere deelnemers (77,4 ± 7,4 jaar) consumeerden dagelijks gemiddeld 83,4 ± 24,6 g eiwit. Dit was significant lager vergeleken met de jonge, maar niet de middelbare groep die gemiddeld respectievelijk 105,1 ± 43,0 g en 97,0 ± 31,1 g eiwit per dag consumeerden. Het verschil met de middelbare groep was niet significant. Het eiwitinnamepatroon was door de groepen heen verschillend. De eiwitbronnen waren vergelijkbaar, behalve dat de eiwitkwaliteit van de lunch bij ouderen lager was vergeleken met de andere twee groepen.

Hoewel de totale eiwit-inname bij het overgrote deel van de deelnemers voldoende was, was de eiwitinname per maaltijd en de eiwitverdeling over de dag in strijd met de huidige kennis omtrent optimale eiwitinname. Een hogere eiwitinname, in het bijzonder bij het ontbijt en de lunch kan leeftijdgerelateerd spierverlies verminderen. Deze bevindingen kunnen invloed hebben op toekomstige voedingsrichtlijnen voor ouderen. Een meer gebalanceerde eiwitinname is gunstig in de preventie van sarcopenie.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 10 april 2020 Platform voor voedingsgeneeskunde

Referentie(s)
Smeuninx, B.et al. Amount, Source and Pattern of Dietary Protein Intake Across the Adult Lifespan: A Cross-Sectional Study. Frontiers in Nutrition, 2020, 7: 25. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00025 

Origineel weergeven