Vitamine D tijdens zwangerschap beschermt tegen allergie

Een zojuist gepubliceerde review van o.a. hoogleraar immunologie Huub Savelkoul geeft een overzicht van het klinische en experimentele bewijs dat aantoont dat een adequate vitamine D-status tijdens de zwangerschap ontstekingsprocessen zoals allergie kan moduleren. Deze conclusie wordt ondersteund door verschillende experimentele en observationele studies.
 
Wereldwijd stijgt de prevalentie van allergieën bij jonge kinderen, maar ook is er steeds meer sprake van vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap en bij pasgeborenen. Vitamine D moduleert de ontwikkeling en activiteit van het immuunsysteem. Een lage vitamine D-status tijdens de zwangerschap en op jonge leeftijd houdt verband met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie tijdens de vroege kinderjaren. Deze review bestudeert de effecten van vitamine D op de zwangerschap en het vroege leven en op de gevoeligheid voor allergieën bij zuigelingen.

De bioactieve vorm van vitamine D, 1,25(OH)2D resulteert in onrijpe dendritische cellen die een verminderde differentiatie van naïeve T-cellen tot effector-T-cellen veroorzaken. Daartegenover staat een verhoging van de ontwikkeling van regulatoire T-cellen en de productie van interleukine-10. Als gevolg van dit effect ontwikkelt zich een meer tolerante immuunrespons tegen antigenen.

Ten tweede induceert binding van 1,25(OH)2D aan epitheelcellen de expressie van tight junction-eiwitten, wat resulteert in een verbeterde epitheliale barrièrefunctie.

Ten derde verhoogt 1,25(OH)2D de expressie van antimicrobiële peptiden door epitheelcellen wat ook het verdedigingsmechanisme tegen pathogenen bevordert.


De auteurs concluderen dat immuuninterventie door vitamine D-suppletie de ziektelast door astma en allergie vermindert. Een voldoende vitamine D-status tijdens de zwangerschap en het vroege leven kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een allergie bij zuigelingen verlagen, hoewel er behoefte blijft aan meer causaal bewijs. Aanvulling met 1000 IU (25 mcg) per dag zal 50% van de bevolking op een adequaat vitamine D-niveau brengen, maar een orale inname van 2200 IE (55 mcg) vitamine D kan ook nodig zijn om een ​​adequate vitamine D-status te bereiken, aldus de auteurs.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 9 april 2021 Platform voor Voedingsgeneeskunde

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Briceno Noriega, D., & Savelkoul, H. F. Vitamin D and Allergy Susceptibility during Gestation and Early Life. Nutrients, 2021, 13.3: 1015

Origineel weergeven