Maagzuurremmer verhoogt mogelijk kans op astma bij kinderen

Het gebruik van maagzuurremmers door kinderen is de afgelopen jaren gestegen. Met name protonpompremmers worden vaker voorgeschreven aan (jonge) kinderen met refluxklachten. Het gebruik van deze protonpompremmers kan echter nadelige effecten hebben op de lange termijn. Een epidemiologische studie wijst op een mogelijk verhoogd risico op de ontwikkeling van astma.

Om de relatie tussen astma en het gebruik van protonpompremmers te onderzoeken, hebben Zweedse wetenschappers kinderen jonger dan 17 jaar gedurende gemiddeld drie jaar gevolgd. De helft had nooit een maagzuurremmer gebruikt en de andere helft startte met het gebruik van een protonpompremmer (esomeprazol, omeprazol of pantoprazol). In totaal werden 80.870 paren vergeleken, 63 procent was meisje en de gemiddelde leeftijd was 12,9 jaar. Kinderen die een maagzuurremmer gingen gebruiken bleken een hogere kans te hebben op het ontwikkelen van astma dan de kinderen die geen maagzuurremmers gebruikten. Het risico was significant verhoogd in alle leeftijdsgroepen, maar was het hoogst voor zuigelingen (< 6 maanden) en peuters (< 2 jaar).

De wetenschappers waarschuwen dat gebruik van een protonpompremmer de kans op de ontwikkeling van astma bij kinderen kan verhogen. Zij pleiten ervoor dat het middel in de praktijk alleen bij een duidelijke indicatie wordt voorgeschreven en dat daarbij de mogelijke voordelen en schadelijke gevolgen beter worden afgewogen.

Bronvermelding:
Wang Y, Wintzell V, Ludvigsson JF, Svanström H, Pasternak B. Association Between Proton Pump Inhibitor Use and Risk of Asthma in Children. JAMA Pediatr. 2021;175(4):394–403.

 
 
 

Origineel weergeven