Bewegen effectief bij depressie

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië doen een aanbeveling voor lichaamsbeweging voor de aanpak van depressies, aangezien uit een nieuwe studie blijkt dat lichaamsbeweging anderhalf keer effectiever is dan psychotherapie of de belangrijkste geneesmiddelen.
 
Deze review, die is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, is het meest uitgebreide tot nu toe op dit gebied en omvat 97 onderzoeken en 1039 studies. Het totaal aantal geincludeerde deelnemers bedroeg 128.119. Het ging om gezonde volwassenen, mensen met mentale aandoeningen en mensen met verschillende chronische ziekten.

Het onderzoek toonde aan dat lichaamsbeweging uiterst gunstig is voor het verbeteren van symptomen van depressie, angst en emotionele stress. Een interventieperiode van twaalf weken of korter bleek het meest effectief voor het verminderen van psychische symptomen.

Verschillende vormen van lichamelijke activiteit stimuleren verschillende fysiologische en psychosociale effecten. Weerstandsoefeningen hadden bijvoorbeeld de meeste invloed op depressie, terwijl yoga en andere body-mindoefeningen het meest effectief waren voor het verminderen van angst.

De onderzoekers zagen de grootste effecten bij mensen met een depressie, zwangere vrouwen en vrouwen na de bevalling, gezonde mensen en mensen met hiv of een nierziekte. Hoog intensieve lichaamsbeweging leidde tot grotere verbeteringen bij depressie en angst, terwijl duurtraining kleinere effecten had in vergelijking met korte en middellange interventies. Alle soorten lichaamsbeweging bleken gunstig.

De onderzoekers concluderen dat lichamelijke activiteit zeer gunstig is voor het verbeteren van symptomen van depressie, angst en emotionele stress bij een breed scala van volwassen populaties, waaronder de algemene bevolking, mensen met gediagnosticeerde geestelijke gezondheidsproblemen en mensen met een chronische ziekte.

Een beperking van deze review is dat het meeste bewijsmateriaal gericht was op licht tot matige depressie, met minder reviews op het gebied van angst en emotionele stress, waardoor ze geen harde conclusies konden trekken in de subgroepanalyses voor deze uitkomsten. Verder werd de kwaliteit van de meeste (n=77) van de geïncludeerde reviews beoordeeld als 'kritisch laag'.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 9 maart 2023 PLATFORM VOOR VOEDINGSGENEESKUNDE 

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Singh B, Olds T, Curtis R et al. Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews. British Journal of Sports Medicine, 2023.

Origineel weergeven