Resveratrol en vitamine C voor postmenopauzale vrouwen
Rond de 45-50 jaar raken vrouwen langzaam in de perimenopauze wat gepaard gaat met symptomen zoals opvliegers, spierpijn en stemmingswisselingen. Na de menopauze neemt de oxidatieve stress toe, wat bijdraagt aan aandoeningen zoals diabetes en hartziekten. Het antioxidant resveratrol kan oxidatieve stress verminderen, insulinegevoeligheid verhogen en mogelijk ook de bloedvaten beschermen. In een klein pilot-onderzoek werd gekeken naar de gecombineerde werking van resveratrol en vitamine C om oxidatieve stress bij postmenopauzale vrouwen te verminderen, met de hypothese dat vitamine C de werking van resveratrol kan versterken.
In de pilotstudie werd onderzocht hoe resveratrol en vitamine C, zowel apart als samen, invloed hebben op oxidatieve stress en insulineresistentie bij postmenopauzale vrouwen. De deelnemers werden willekeurig verdeeld over drie groepen: groep A kreeg 500 mg resveratrol en een placebo voor vitamine C, groep B kreeg zowel 500 mg resveratrol als 500 mg vitamine C en groep C kreeg 500 mg vitamine C en een placebo voor resveratrol gedurende drie maanden.
Na drie maanden suppletie werden er significante afnames van lipoperoxiden, carbonylatie en andere oxidatieve stressmarkers waargenomen in alle groepen, maar er waren geen significante verschillen tussen de groepen met betrekking tot insulineresistentie. De groep die zowel resveratrol als vitamine C kreeg, vertoonde de grootste afname van 33% in lipoperoxidatie, maar dit was niet statistisch significant vanwege de kleine groep deelnemers. Resveratrol alleen leidde tot een afname van 25%, en vitamine C alleen tot 15%. Wat betreft de totale antioxidant capaciteit (TAC) had vitamine C de grootste impact met een toename van 33%, terwijl resveratrol de TAC met 11% verhoogde.
Er werden geen significante veranderingen gevonden in insulineresistentie (gemeten met HOMA-IR) bij geen van de groepen. Dit komt overeen met eerdere studies die geen effect van resveratrol op insulineresistentie lieten zien. De studie had wel enkele beperkingen, zoals het ontbreken van een controlegroep en een kleine steekproefomvang.
Verschenen in de nieuwsbrief van Platform voor Voedingsgeneeskunde
Referentie(s)
Montoya-Estrada A, et al. The Administration of Resveratrol and Vitamin C Reduces Oxidative Stress in Postmenopausal Women—A Pilot Randomized Clinical Trial. Nutrients 2024;16(21): 3775.