Tekort aan nutriënten bij zwangere vrouwen

Recent onderzoek van het Stevens Institute of Technology in New York, onthult dat meer dan 90% van de zwangere vrouwen mogelijk onvoldoende ijzer, vitamine D of vitamine E binnenkrijgt via hun voeding. Daarnaast heeft bijna twee derde een tekort aan foliumzuur.
 
In plaats van traditionele voedselvragenlijsten, vroegen de onderzoekers zwangere vrouwen om gedurende twee periodes van 14 dagen voor en na foto's te maken van alles wat ze aten. Experts analyseerden deze foto's om de daadwerkelijke voedselinname en de geconsumeerde voedingsstoffen nauwkeurig te bepalen.

De analyse toonde aan dat meer dan 90% van de deelnemers mogelijk onvoldoende ijzer, vitamine D of vitamine E binnenkreeg. Daarnaast had meer dan een derde een tekort aan calcium, vitamine C en vitamine A. Bijna twee derde kreeg onvoldoende foliumzuur binnen. Hoewel veel zwangere vrouwen prenatale vitaminen gebruiken, lijkt het erop dat de voeding zelf vaak tekortschiet in essentiële voedingsstoffen.

Hoewel prenatale supplementen kunnen ondersteunen bij het aanvullen van tekorten, benadrukken de onderzoekers het belang van een evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap. Ze adviseren zorgprofessionals om de voedingsgewoonten van zwangere vrouwen nauwlettend te monitoren.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van Platform voor Voedingsgeneeskunde

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Kleinberg S, Pleuss JD, Deierlein AL. Food Records Show Daily Variation in Diet during Pregnancy: Results from the Temporal Research in Eating, Nutrition, and Diet during Pregnancy Study. J Nutr. 2024;

Origineel weergeven