« Probiotica zinvol bij chemotherapie»

Gepubliceerd op 29-03-2019

Probiotica zinvol bij chemotherapie
Categorieën: Medicijnen

Chemotherapie kan schade veroorzaken aan de darmwand en diarree veroorzaken. Het gebruik van probiotica kan deze negatieve gevolgen mogelijk voorkomen.

Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker onder mannen en vrouwen. Behandeling kan plaatsvinden via chemotherapie. Deze behandelmethode heeft echter, naast het bestrijden van de tumor, effecten op de spijsvertering. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid en diarree. Bovendien heeft het een negatieve invloed op de voedingsstatus, waardoor een patiënt extra kan verzwakken.
Door het in stand houden van een gezonde darmwand en samenstelling van de darmflora, kunnen deze bijwerkingen mogelijk voorkomen worden.

Ondersteuning bij chemotherapie
De probiotische bacterie Clostridium butyricum is eerder uitgebreid onderzocht bij mensen met een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De bacterie bleek bij deze mensen de ontstekingen in de darm te verminderen, de samenstelling van de darmflora gedeeltelijk te herstellen, diarree te verminderen en de voedingsstatus te verbeteren. Wetenschappers waren vanwege deze effecten geïnteresseerd in het gebruik van de probiotica bij longkankerpatiënten die chemotherapie ondergingen.

Voor het onderzoek werden 41 mensen geselecteerd en willekeurig toegewezen aan de probiotica-groep of de placebogroep. Gedurende 3 weken kregen zijn een probioticum met de gunstige C. butyricum of een nepmiddel. Op dag 1 en na drie weken werden bloed- en ontlastingssamples afgenomen bij de deelnemers. Mensen die het probioticum ontvingen bleken minder last te hebben van diarree en er waren minder ontstekingen vindbaar in de darmen, dan bij mensen die het nepmiddel kregen. Bovendien hadden de probiotica-gebruikers bijna geen last van bijwerkingen en bleek het gebruik veilig te zijn.

Hiermee is het gebruik van dit specifieke probioticum zinvol gebleken bij chemotherapie die longkankerpatiënten ondergaan. Er is echter nog verder onderzoek nodig of andere, veelgebruikte probiotica stammen, soortgelijke effecten hebben.

Bron: Oncol Lett. 2019 Mar;17(3):2836-2848.   Medisch Dossier Update 29 maart 2019
 

probiotica-bij-chemo-1553868414.jpg