Minder risico op miskraam met veel fruit en groenten?
Een voeding met veel fruit, groenten, zeevruchten, zuivel, eieren en granen kan het risico op een miskraam verlagen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham analyseerden 20 studies die de eetgewoonten van vrouwen en zwangere vrouwen onderzochten in de maanden voor en kort na het verwekken van een baby. Ze zochten naar een verband tussen voeding en een lagere of hogere kans op een miskraam.
De geïncludeerde studies hadden betrekking op de peri-conceptieperiode, de periode vóór en tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. De onderzoekers verzamelden gegevens van in totaal 63.838 gezonde vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
Ze keken naar voedingsmiddelen die doorgaans deel uitmaken van een 'gezonde', evenwichtige voeding. Ze keken ook of bepaalde voedingspatronen, zoals het mediterrane dieet of het vruchtbaarheidsdieet, verband houden met het risico op een miskraam. Hiervoor konden zij geen bewijs vinden. Uit het onderzoek bleek wel dat, in vergelijking met een lage consumptie, een hoge fruitinname het risico op een miskraam met 61% vermindert. Een hoge groente-inname kan het risico op een miskraam met 41% verminderen. Voor zuivelproducten is dat 37%, voor granen 33% en voor zeevruchten en eieren 19%.
Een volwaardige voeding in het algemeen, of voeding die rijk is aan antioxidanten, en weinig ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen is geassocieerd met een lager risico op een miskraam. Een voeding met veel bewerkte voedingsmiddelen ging gepaard met een verdubbeling van het risico op een miskraam.
Dit onderzoek is een eerste stap naar een evidence-based voedingsadvies voor vrouwen die zwanger willen worden. Meer studies zijn nodig om te onderzoeken of het verband tussen voeding en het risico op een miskraam ook oorzakelijk is.
Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Chung, Y., Melo, P., Pickering, O. et al. The association between dietary patterns and risk of miscarriage: a systematic review and meta-analysis. Fertility and Sterility, 2023.
PLATFORM VOOR VOEDINGSGENEESKUNDE mei 2023