« A- en B-vitamines beperken mogelijk ouderdomshardhorendheid»

Gepubliceerd op 21-05-2019

Door een voldoende hoge inname van de vitaminen retinol (A), riboflavine (B2) en niacine (B3) kan leeftijdsgebonden gehoorverlies mogelijk beperkt worden, zo blijkt uit Koreaans onderzoek. Deze ouderdomshardhorendheid is tot op heden onomkeerbaar. Daarom zijn vooral preventieve maatregelen van belang, zoals inname van de juiste voedingsstoffen.
 
In 2012 schatte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de prevalentie van ouderdomshardhorendheid op 328 miljoen mensen wereldwijd. Behalve met de gevolgen van alledag wordt de kwaal ook geassocieerd met een toenemend cognitief disfunctioneren en een verhoogde kans op dementie onder ouderen. Vermoed wordt wel dat aan dit verband doorbloedingsstoornissen van de hersenen ten grondslag liggen.

Wat voedingsstoffen voor preventieve rol kunnen spelen, is onderzocht aan de hand van gegevens uit de vijfde Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES), een langjarig onderzoek naar de gezondheids- en voedingsstatus van Zuid-Koreanen. Over de periode 2010 tot 2012 werden data verzameld van 4742 personen van 65 jaar of ouder. Zij ondergingen een otologisch (oorheelkundig) onderzoek plus een audiologisch onderzoek om aard en mate van gehoorverlies vast te stellen. Hun voedingsstatus werd nagevraagd door berekening van twee niet-opeenvolgende 24-uurs inname van voedingsstoffen, de 24-h recall method.

Bij het bepalen van het verband met ouderdomshardhorendheid werd gecontroleerd voor factoren als leeftijd, sekse, Body Mass Index (BMI), gebruik van alcohol of tabak en bekendheid met hoge bloeddruk of diabetes. Na deze correcties bleken de vitaminen A, B2 en B3 een negatieve correlatie te hebben met hardhorendheid. Dat gold echter alleen wanneer deze zich aan beide zijden voordeed en dus niet bij hardhorendheid aan één kant. Of er ook een causaal verband is, kon uit de gegevens niet worden afgeleid.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 17 mei 2019  AT & A Platform voor voedingsgeneeskunde

Referentie(s)
Kim TS, Chung JW. Associations of Dietary Riboflavin, Niacin, and Retinol with Age-related Hearing Loss: An Analysis of Korean National Health and Nutrition Examination Survey Data. Nutrients. 2019 Apr 21;11(4). https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/896/htm

hardhorend-1558433703.jpg
hardhorend-1558433764.jpg