« Suppletie met collageen helpt tegen huidveroudering»

Gepubliceerd op 05-11-2019

Het eiwit collageen is een veelgebruikt middel voor een jonge huid en dat blijkt niet voor niets: de werkzaamheid ervan kan worden aangetoond. Duitse wetenschappers deden onderzoek onder vrouwen die een supplement gebruikten met collageen, in combinatie met andere voedingsstoffen. Hun huidconditie verbeterde ten opzichte van die van vrouwen die een niet-werkzaam middel kregen.
 
Van collageen wordt wel gezegd dat zonder deze lijmvormende substantie het lichaam uiteen zou vallen, omdat het een essentieel deel is van het bindweefsel. De huid bestaat voornamelijk uit collageen, maar door veroudering neemt de hoeveelheid af en worden de kracht, stabiliteit en elasticiteit ervan aangetast. Dat wordt het meest zichtbaar in de lijntjes en rimpeltjes en het dunner en droger worden van de huid. Dat effect wordt nog versterkt door factoren als zonlicht, roken, vervuiling, alcoholgebruik en ook door voedingstekorten.

Van een aantal voedingsstoffen is bekend dat ze de gezondheid van de huid bevorderen. Daarom werd in het onderzoek gebruik gemaakt van een supplement dat bestond uit 2,5 gram collageenpeptides afkomstig van runderen, samen met 666 mg extract van acerola fruit, 80 mg vitamine C, 3 mg zink, 2,3 mg vitamine E en 50 mcg biotine. Vitamine C neemt daarbij een bijzondere plaats in omdat het als co-enzym fungeert bij collageenvorming. De stoffen werden ingenomen via een drinkbaar voedingssupplement met de naam ELASTEN® van het Duitse bedrijf QUIRIS Healthcare. Dat trad tevens als sponsor op, maar had volgens de auteurs geen invloed op het onderzoek.

Aan de gerandomiseerde, placebogecontroleerde en single blind studie namen 72 gezonde vrouwen tussen 35 en 73 jaar deel, van wie gedurende drie maanden de helft het supplement kreeg en de andere helft een placebo. Om de duur van het te vinden effect op de huid na te gaan werd de eerste groep nog eens een maand langer gevolgd, nadat zij met het product waren gestopt. Na twaalf en zestien weken werden testen gedaan naar vochtigheid, elasticiteit, ruwheid en dichtheid van de huid. Op alle vier de kenmerken werden statistisch significante verbeteringen gevonden ten opzichte van de controlegroep. Ook na beëindigen van de suppletie bleef de betere huidconditie vier weken lang in stand. Er werden geen allergische of anderszins negatieve huidreacties vastgesteld. De gevonden effecten werden bevestigd door de gebruikers die hun ervaringen weergaven op een vragenlijst.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 1 november 2019 Platform voor Voedingsgeneeskunde

Referentie(s)
Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct 17;11(10). https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2494/htm 

skin-hydration-1572939374.jpg