« Alcohol drinken vóór conceptie verhoogt kans op aangeboren hartafwijking»

Gepubliceerd op 22-11-2019

Wensouders zouden al ruim voor de conceptie alcohol moeten mijden om hun nakomelingen te beschermen tegen een aangeboren hartafwijking (congenital heart disease, CHD). Dit is de voorzichtige conclusie uit een recente meta-analyse.
 
CHD kan de kans op coronaire hartziekten in het latere leven verhogen, zelfs na chirurgische behandeling en is de voornaamste oorzaak van perinatale sterfte. Dit is de eerste meta-analyse waarin niet alleen gekeken is naar de rol van de moeder, maar ook naar die van de vader.

De onderzoekers verzamelden gegevens uit publicaties uit de periode tussen 1991 en 2019. Ze analyseerden 55 studies waarin 41.747 baby’s met CHD werden geteld en 297.587 controles (zonder CHD).
Na analyse bleek alcoholconsumptie drie maanden voor de zwangerschap of gedurende het eerste trimester door de aanstaande vader geassocieerd met een 44% hoger risico op CHD en door de aanstaande moeder met een 16% hoger risico vergeleken met niet drinken. Wanneer aanstaande ouders meer dan vijf alcoholconsumpties per keer drinken, is dit geassocieerd met een 52% hoger risico als het om de vader gaat en 16% als het de moeder betreft. 

Bij een toename van alcoholgebruik neemt het risico op CHD geleidelijke toe. Voor specifieke CHD-fenotypes vonden de onderzoekers een 20% hoger risico op Tetralogie van Fallot (een combinatie van vier afwijkingen in de hartstructuur) vergeleken met aanstaande moeders die geen alcohol drinken.

Aan de hand van deze resultaten adviseren de onderzoekers mannen met een kinderwens om minimaal zes maanden voor de (gewenste) bevruchting geen alcohol te drinken. Aan vrouwen adviseren ze al een jaar voor de bevruchting te stoppen met alcohol drinken. De onderzoekers erkennen dat het hier gaat om een observationele studie die geen oorzakelijk verband aantoont en ook niet bewijst dat drinken door de aanstaande vader schadelijker is voor de nakomelingen dan drinken door de aanstaande moeder. 
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 22 november 2019 Platform voor Voedingsgeneeskunde november 2019

Referentie(s)
Zhang, S., et al. Parental alcohol consumption and the risk of congenital heart diseases in offspring: An updated systematic review and meta-analysis. European Journal of Preventive Cardiology, 2019, DOI: 10.1177/2047487319874530

alcohol-zwangerschap-1574407738.png