« Plantaardig dieet sterk aan te bevelen bij reumatoïde artritis»

Gepubliceerd op 14-02-2020

Platform voor Voedingsgeneeskunde 14 februari 2020

Uit een review van onderzoeken naar reumatoïde artritis (RA) blijkt dat een niet-dierlijk voedingspatroon helpt om pijn te bestrijden en in het algemeen de kwaliteit van leven te verhogen. De overzichtsstudie is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition en geschreven door leden van het Physicians Committee for Responsible Medicine, pleitbezorger van plantaardige voeding als ziektepreventie.
 
RA is een auto-immuunziekte waarin ontstekingsprocessen een centrale rol spelen. De precieze oorzaak van de ziekte, ook wel chronische gewrichtsreuma genoemd, is onduidelijk. Genetische factoren worden voor zeker de helft verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan ervan. Patiënten kunnen echter door hun voedingskeuzes verbetering in hun situatie bereiken.

Er bestaat veel controverse over het al dan niet gezonde karakter van voeding zonder vlees of zonder dierlijke producten in het algemeen. Maar in geval van RA lijken de gezondheidseffecten positief. De auteurs geven daarvoor de volgende argumenten:

het niveau van inflammatie, het fundamentele kenmerk van de ziekte, kan worden teruggedrongen. Verwezen wordt naar een vergelijkende studie tussen mensen die plantaardig dan wel vetrijk en dierlijk voedsel aten. In het eerste geval waren er minder ontstekingen. Een tweede onderzoek concludeerde in andere termen hetzelfde: met plantaardige voeding was het niveau van ontstekingsmarker CRP lager.
gewichtsverlies levert een belangrijke bijdrage aan verlichting van symptomen. En afvallen is beter bereikbaar met vegetarische of veganistische voeding.
plantaardige voeding bevordert, met name door het vezelrijke karakter, een gezond microbioom. De bacteriële diversiteit, die bij mensen met RA te wensen overlaat, wordt door dergelijke voeding groter.
Als aanbevelenswaardige voedingsmiddelen noemen de onderzoekers fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. In de woorden van een van de onderzoekers, arts en wetenschapper Hana Kahleova, kunnen deze ‘enorm helpen’ om de ontstekingsniveaus in de gewrichten te verminderen: "De studie biedt hoop dat met een eenvoudige verandering in voedingspatroon gewrichtspijn, zwelling en andere pijnlijke symptomen kunnen verbeteren of zelfs verdwijnen."

Auteur
Ton Geurtsen


Referentie(s)
Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, Yonas W, Dort S, Calcagno M, Burgess N, Crosby L, Barnard ND. Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review. Front Nutr. 2019 Sep 10;6:141. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6746966


 


 
Verschenen in de nieuwsbrief van 14 februari 2020

vegan-1581668694.png