« Voorzichtig met bepaalde kruiden bij COVID-19 Medisch Dossier»

Gepubliceerd op 01-06-2020

Voorzichtig met bepaalde kruiden bij COVID-19  artikel uit MEDISCH DOSSIER
Het IVG (informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid) informeert hoe voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding, bijdragen aan gezondheid. Graag delen wij een bericht over gebruik van kruiden bij corona.

Bepaalde kruiden of planten, die ook in voedingssupplementen voorkomen, kunnen een effect hebben op de afweer van je lichaam. Over het algemeen zijn dit positieve effecten. Tijdens besmetting met het corona-virus wordt het immuunsysteem van het lichaam geactiveerd om het virus te verslaan. Het is daarom verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van bepaalde kruiden/planten tijdens een coronabesmetting.

Het advies is om bij coronabesmetting een arts of therapeut te raadplegen over het gebruik, of uit voorzorg gebruik te stoppen, van de volgende planten of kruiden in supplementen:

Echinacea
Kurkuma
Duivelsklauw
Zoethout
Katteklauw
Boswellia
Commiphora
Salicylderivaten bevattende planten als wilg, moerasspirea, berk, populier, guldenroede en polygala
Bekijk de website van RIVM voor de symptomen van COVID-19.

Werking kruiden/planten
Als je besmet bent met het coronavirus, kan gebruik van bovengenoemde kruiden/planten gunstig of ongunstig uitpakken, afhankelijk van de reactie van je eigen immuunsysteem op het virus. Bij een overdreven reactie van je immuunsysteem kan het gunstig zijn, omdat bepaalde kruiden/planten een remmende werking hebben op je afweer. Wanneer dit niet het geval is, kan het ongunstig zijn omdat je afweerreactie dan te veel wordt geremd en je lichaam onvoldoende in staat is zich tegen het virus te weren.

Het is belangrijk om hier niet zelf mee te experimenteren en een arts of therapeut te raadplegen over gebruik van deze kruiden/planten of uit voorzorg gebruik te stoppen, als je besmet bent met het corona-virus.

Rol van voedingssupplementen
Voedingssupplementen zijn niet bedoeld om besmetting met het corona-virus te voorkomen, behandelen of genezen. Voedingssupplementen worden gebruikt als aanvulling op je voeding, ter ondersteuning van je gezondheid. Voedingssupplementen zijn veilig, zolang je ze verstandig gebruikt en je je aan het gebruiksadvies op de verpakking houdt. Het algemene advies is om bij medicijngebruik en ziekte een deskundige te raadplegen over het voortzetten of stoppen van gebruik van kruidensupplementen.

Meer weten? Bekijk hier meer informatie.

Bron: IVG (informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid ( www.ivg-info.nl)
 

echinecea-1591005305.jpg