« Samenstelling darmmicrobiota bepalend voor gezond verouderen?»

Gepubliceerd op 09-04-2021

Het darmmicrobioom heeft belangrijke effecten op de menselijke gezondheid. In de huidige studie laten onderzoekers zien dat de samenstelling van de darmmicrobiota in de loop der levensjaren steeds unieker wordt. Deze uniciteit heeft een voorspellende waarde voor gezond verouderen.
 
De onderzoekers maakten gebruik van drie onafhankelijke cohorten bestaande uit meer dan 9.000 individuen en ontdekten dat de unieke samenstelling van de darmmicrobiota sterk geassocieerd is met door microben geproduceerde aminozuurderivaten die in de bloedbaan circuleren. Gezonde ouderen (ouder dan 80 jaar) vertonen een voortdurende microbiële tendens naar een unieke samenstelling van de darmmicrobiota, hetgeen echter niet waarneembaar is bij minder gezonde individuen.

Bij gezond verouderen lijkt een microbioomsamenstelling te horen die bepaalde hoofgroepen mist, die bij de meeste mensen wel voorkomen, voornamelijk bacteroides. Het behouden van een hoge bacteroides-dominantie op oudere leeftijd, of het hebben van een minder uniek microbioom, heeft een voorspellende waarde voor een lagere overlevingskans na een follow-up van 4 jaar.

Deze analyse laat zien dat toenemende uniciteit van de samenstelling van het darmmicrobioom een onderdeel is van gezond ouder worden, wat meetbaar is via metabole output in het bloed.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 9 april 2021  Platform voor Voedingsgeneeskunde

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Wilmanski, T., Diener, C., Rappaport, N. et al. Gut microbiome pattern reflects healthy ageing and predicts survival in humans. Nature metabolism, 2021, 3.2: 274-286.
 

darmen-9-april-1617957603.png