« Eiwitconsumptie in de ochtend gunstig voor spiermassa»

Gepubliceerd op 23-09-2021

Het eten van een lagere hoeveelheid eiwit bij het ontbijt is effectiever om de spiermassa te vergroten dan het eten van een hogere hoeveelheid eiwit tijdens het avondeten. Dat is de conclusie van een studie die onlangs gepubliceerd werd in Cell Reports.
 
Dit werd allereerst vastgesteld in een muizenstudie, waar een lagere eiwitinname tijdens het ontbijt leidde tot spiergroei die 17% hoger was dan een hogere eiwitinname tijdens het avondeten. De onderzoekers bevestigden dat vertakte-ketenaminozuren (BCAA's) - die al bekendstaan ​​om het activeren van spiergroei - hun functies hierbij het best uitoefenen. Er werd namelijk geen tijdsafhankelijk spieropbouwend effect waargenomen bij consumptie van niet-BCAA's.

Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect in 60 gezonde, niet-sarcopene vrouwen van 65 jaar en ouder. Ze onderzochten de relatie tussen de verdeling van eiwitten in maaltijden en spierfuncties, zoals skeletspierindex en grijpkracht. Hierbij maakten ze gebruik van voedselfrequentie-vragenlijsten.

Deze gegevens waren vergelijkbaar met de resultaten van de muizenstudie, wat suggereert dat eiwitinname bij het ontbijt spiergroei en/of -onderhoud bij mensen kan stimuleren. De bevindingen dragen bij aan het concept van 'chrono-voeding', waarbij de timing van voedsel- en nutriënteninname leidt tot verschillende biologische effecten.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 23 september 2021  Platform voor voedingsgeneeskunde

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Aoyama S, Kim HK, Hirooka R et al. Distribution of dietary protein intake in daily meals influences skeletal muscle hypertrophy via the muscle clock. Cell Reports, 2021, 36.1: 109336.

eiwitconsumptie-1632399296.png