« Goed kauwen verhoogt energieverbruik»

Gepubliceerd op 21-01-2022

Het kauwproces verhoogt de darmmotiliteit en het energieverbruik. Dit leidt tot een verhoogde warmteontwikkeling in het lichaam na voedselinname. Japanse onderzoekers ontrafelden het werkingsmechanisme.
 
Voedselgeïnduceerde thermogenese (VGT) ofwel het thermische effect van voedselconsumptie, verhoogt het energieverbruik boven het basale niveau. De onderzoekers van deze studie wisten echter niet of de grootte van de voedselbolus bijdraagt aan de toename van de VGT die wordt waargenomen na langzaam eten. Om het effect van de voedselbolus uit te sluiten lieten ze elf gezonde mannen met een normaal gewicht vloeibaar voedsel consumeren.

De totale studie omvatte drie proeven die op verschillende dagen werden uitgevoerd. In de controleproef vroegen ze de vrijwilligers om elke 30 seconden 20 ml vloeibaar testvoedsel door te slikken. In de tweede proef hielden de vrijwilligers hetzelfde testvoedsel 30 seconden in hun mond zonder te kauwen, waardoor ze lang konden proeven. In de derde proef bestudeerden ze het effect van zowel kauwen als proeven: de vrijwilligers kauwden 30 seconden op 20 ml testvoedsel met een frequentie van één keer per seconde en slikten het vervolgens door.

De variabelen zoals honger en verzadigingsgevoel, gasuitwisseling, VGT en inwendige circulatie werden voor en na de consumptie van de testdrank gemeten.

Er was geen verschil in honger- en  verzadigingsscores tussen de proeven. Wel ontdekten de onderzoekers dat de VGT of energieproductie toenam na het nuttigen van een maaltijd. Dit nam evenredig toe met de duur van elke smaakstimulatie en met de duur van het kauwen. Dit betekent dat orale prikkels de VGT verhogen. De voedselbolus heeft hier dus geen invloed op.

Gasuitwisseling en eiwitoxidatie namen ook toe met de duur van smaakstimulering en kauwen, net als  de bloedcirculatie in de ingewandsslagader. Omdat deze slagader bloed aan de spijsverteringsorganen levert, nam ook de motiliteit van het bovenste maag-darmkanaal toe.
Deze (kleine) studie bevestigt dat goed kauwen het energieverbruik verhoogt en kan helpen obesitas en metabool syndroom te voorkomen. De onderzoekers merken op dat het  verschil in energieverbruik per maaltijd klein is, maar dat het cumulatieve effect van meerdere maaltijden over een heel jaar bekeken, aanzienlijk is.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 21 januari 2022  PLATFORM VOOR VOEDINGSGENEESKUNDE

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Hamada Y, Hayashi N. Chewing increases postprandial diet-induced thermogenesis. Scientific reports, 2021, 11.1: 1-7
 
 
 
 
 

kauwen-0-1642755219.png