« Mediterraan dieet voor kinderen met astma»

Gepubliceerd op 02-02-2019

Mediterraan dieet voor kinderen met astma  (Medisch Dossier februari 2019) 

Astma is de meest voorkomende luchtwegaandoening bij kinderen. Een mediterraan dieet aangevuld met vette vis kan ontstekingen in de luchtwegen verminderen.

Nederland telt ongeveer 100.000 kinderen met astma en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen. Bij astma ontstaat er een chronische ontsteking in de luchtwegen, die de longen gevoelig maakt voor prikkels. Het inademen van rook, uitlaatgassen of huisstofmijt kan zorgen voor benauwdheid en hoesten. Doordat de ontstekingen altijd aanwezig zijn, heeft de aandoening een grote impact op de kwaliteit van leven van kinderen.

Ontstekingsremmende voeding
Het Mediterraan dieet, rijk aan groente, fruit, volkoren granen en peulvruchten, is rijk aan ontstekingsremmende stoffen. Door het toevoegen van 2 porties vette vis per week, kan het ontstekingsremmende effect versterkt worden.

Griekse wetenschappers gaven 64 kinderen met astma gedurende zes maanden een standaard voeding of een Mediterraan dieet aangevuld met twee keer 150 gram vette vis per week. Gedurende de zes maanden nam de inname van vette vis daardoor toe van gemiddeld 17 gram per dag, naar 46 gram. Nadat de wetenschappers de metingen gecorrigeerd hadden voor leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en lichaamsbeweging, zagen zij dat de Mediterrane voeding met vette vis een significant effect had op de ontstekingswaarden. Na zes maanden konden er geen effecten gevonden worden op de longfunctie of het aantal astma-aanvallen. De onderzoekers geven aan dat hier mogelijk grotere studies voor nodig zijn.

Het ontstekingsremmende voedingspatroon wordt gezien als een potentiële nieuwe behandelstrategie. Zelf alvast aan de slag? Geef uw kind dan veel groente, fruit en vezels. Vette vis die u twee keer per week op het menu kunt zetten, zijn wilde zalm, makreel, haring, heilbot, sardines en ansjovis. Omdat vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten, is het aan te raden de soorten vis te variëren.

Bron: J Hum Nutr Diet. 2018 Oct 30.

kind-gezonde-voeding-1549106505.jpg