« Borstimplantaten»

Gepubliceerd op 13-02-2019

'Alle borstimplantaten kunnen zeldzame vorm lymfeklierkanker veroorzaken', waarschuwt FDA


De Amerikaanse Food and Drug Administation (FDA) vraagt om meer aandacht voor de relatie tussen een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) en borstimplantaten. Patiënten met borstimplantaten zouden een vergroot risico hebben op BIA-ALCL. Volgens de FDA is er kans op BIA-ALCL bij alle soorten borstimplantaten.

Eerder was al bekend dat dat risico bestond bij getextureerde borstimplantaten. Dit zijn implantaten met een textuurlaagje waardoor het implantaat niet verschuift. Nu geldt de waarschuwing voor de kankervorm ook voor gladde borstimplantaten die gemaakt zijn van siliconen of een fysiologische zoutoplossing.

Verkoop van Allergan gestaakt
De verkoop van getextureerde implantaten van het Ierse farmaceutische bedrijf Allergan zijn in december 2018 gestaakt. De CE-markering werd niet opnieuw verstrekt. De bestaande voorraden moeten in heel Europa uit de schappen worden gehaald. De patiënten met de getextureerde borstimplantaten worden niet op de hoogte gebracht van het risico.

Wordt het preventief verwijderen van borstimplantaten vergoed?
Het verwijderen van borstimplantaten wordt alleen in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraars. Hoe zit dat dan als je preventief je borstimplantaat wil laten weghalen? Het Zorginstituut Nederland: 'vrouwen die zich zorgen maken kunnen zich altijd melden bij hun arts. De arts zal vervolgens de zorgen en/of klachten van de vrouwen onderzoeken, en eventueel verder actie ondernemen. Daarbij wordt een afweging gemaakt tussen de risico's van het implantaat en de risico's van een operatie. Alleen zorg die medisch noodzakelijk is wordt vergoed. Als er sprake is van medische noodzaak zal er in principe gekozen worden voor verwijdering van de borstimplantaten.'

Bekijk de aflevering van Radar

Bekijk de Zorg.nu aflevering over borstimplantaten op zorgnu.avrotros.nl

Bron: Radar  12 februari 2019

borstimplantaat-1550057596.jpg