« De enige visolie die de hersengezondheid ondersteunt»

Gepubliceerd op 20-04-2019

De enige vorm van visolie die de hersengezondheid ondersteunt
Categorieën: Alternatieven Medisch Dossier 20 april 2019 /www.medischdossier.org 

Als u een visoliesupplement slikt voor de hersengezondheid – zoals bij het herstellen van een beroerte, als behandeling tegen depressie of als bescherming tegen dementie – zorg er dan voor dat u de LPC-vorm neemt: de lysofosfolipiden-vorm.

Dit is de enige vorm van omega 3-vetzuur die de bloed-hersenbarrière kan doorbreken en de hoeveelheid EPA (eicosapentaeenzuur) in de hersenen kan verhogen.

Al bij een hoeveelheid van 250 mg LPC-EPA neemt het gehalte aan dit vetzuur vele malen toe, aldus onderzoekers van de University of Illinois. Bij muizenproeven bleek het niveau honderdvoudig toe te nemen.

Wie niet kiest voor de LPC-vorm, heeft een hogere dosis EPA nodig van rond de 50 ml per dag voordat het niveau in de hersenen toeneemt. En zelfs dan zal het bij de bloed-hersenbarrière nog langs een ‘transporteur’ dienen te komen, die bepaalt wat erdoorheen mag.

Ook DHA stijgt
LPC-EPA zorgde ook voor stijging van de niveaus van DHA, het andere type vetzuur dat in de hersenen wordt gevonden. De voorraad DHA in de hersenen is van nature hoger, maar kan alsnog uitgeput raken, net als de voorraad EPA.

DHA en EPA tegen cognitieve problemen en depressie
Hoewel er nog geen wetenschappelijke verklaring is voor het achterliggende mechanisme, is al wel bekend dat DHA zorgt voor het behoud van een goed geheugen en bescherming tegen cognitieve problemen die zich voordoen bij de ziekte van Alzheimer, terwijl EPA kan bijdragen aan de behandeling en preventie van depressie.

Bron: Journal of Lipid Research; jlr. M090464
 

visolie-1555764399.jpg