« Voeding, vet en psyche»

Gepubliceerd op 23-04-2019

Voeding, vet en psyche
 

22 april 2019 OrthoFyto

https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/voeding-vet-en-psyche/

Het is in de orthomoleculaire en functionele geneeskunde alom bekend dat bepaalde typen vet het risico op depressie en angst kunnen verminderen. En dat dit type vet bij bestaande stemmings- en angstklachten de ernst van de klachten vermindert of zorgt voor een sneller herstel. Het gaat er in een behandeling dan meestal om de inname van deze vetten in een voor de persoon passend en haalbaar voedingsadvies te verhogen.

Recent gepubliceerd onderzoek bevestigt dit handelen: in de grootschalige PREDIMED-plusstudie (n= 6587) bijvoorbeeld, bleek een inname van 0,5 tot 1 gram langeketen omega 3-vetzuren (EPA en DHA) te beschermen tegen het ontstaan van een depressie.1 Hoe hoger de inname van deze vetten, hoe lager het risico op depressie.
De NHANES-studie (n=26.656) toonde onlangs aan dat depressieklachten verminderen door de consumptie van walnoten. Mensen met een depressie die vaker walnoten aten, scoorden lager op klachten zoals desinteresse, moedeloosheid, vermoeidheid, concentratie op de PHQ-9 depressieschaal.2

Voortbordurend op de invloed van vetten op angst en stemming, onderzochten Japanse voedingswetenschappers wat de invloed van extra omega 3-vetzuren zou zijn op angst op de terugkeer van eerder doorgemaakte kanker bij borstkankerpatiënten. Hoewel het een initiële observationele studie betreft, troffen de onderzoekers een relatie tussen de inname van het korteketenvetzuur alfalinoleenzuur en vermindering van angst op terugkeer van de borstkanker.3

De tweede editie van OrthoFyto staat helemaal in het teken van de invloed van voeding op de psyche. U vindt hier een overzicht van de inhoud.


Bronnen:

Sánchez-Villegas, A., Álvarez-Pérez, J., Toledo, E., Salas-Salvadó, J., Ortega-Azorín, C., Zomeño, M., … Serra-Majem, L. (2018). Seafood Consumption, Omega-3 Fatty Acids Intake, and Life-Time Prevalence of Depression in the PREDIMED-Plus Trial. Nutrients, 10(12), 2000.
Arab, L., Guo, R., & Elashoff, D. (2019). Lower Depression Scores among Walnut Consumers in NHANES. Nutrients, 11(2), 275.
Okubo, R., Noguchi, H., Hamazaki, K., Sekiguchi, M., Kinoshita, T., Katsumata, N., … Matsuoka, Y. J. (2019). Fear of cancer recurrence among breast cancer survivors could be controlled by prudent dietary modification with polyunsaturated fatty acids. Journal of Affective Disorders, 245, 1114–1118.

voeding-vet-en-psyche-1556024617.jpg