Voeding en chronische ziekten
6 mei 2019 OrthoFyto
Chronische ziekten, zoals coronaire hartziekten, diabetes type 2 en dikkedarmkanker, vormen een steeds groter probleem in de westerse wereld. Deze aandoeningen hebben tevens een verband met voeding en leefstijl. Wetenschappers vergeleken onderzoeksgegevens van 41.056 deelnemers uit zestien Europese landen en voerden epidemiologisch onderzoek uit naar de invloed van twaalf groepen voedingsmiddelen op de ontwikkeling van (chronische) welvaartsziekten.
De totale ziektelast van een aandoening kan in kaart gebracht worden aan de hand van de disability-adjusted life years (DALY’s). In de DALY’s worden mortaliteit en morbiditeit in één formule gecombineerd, door het aantal door de aandoening verloren levensjaren op te tellen bij het aantal jaren dat mensen leven met een beperking door de ziekte. De totale ziektelast van bovengenoemde chronische aandoeningen kan positief beïnvloed worden door aanpassing van de inname van verschillende voedingsmiddelen.
Gemiddeld aten de deelnemers in alle landen te weinig volkoren granen, groente, fruit, noten, peulvruchten en vis. De verhoging van de inname van respectievelijk noten, volkoren granen, peulvruchten en vis heeft de grootste impact op het aantal DALY’s voor hartziekten. Wat betreft diabetes type 2 hebben een te lage inname van volkoren granen en een te hoge consumptie van bewerkt vlees, de grootste invloed. Hetzelfde geldt voor het ontstaan van dikkedarmkanker, waarbij een te lage inname van zuivel, groenten en fruit tevens een rol speelt.
De bevindingen zijn niet alleen interessant in de complementaire praktijk, maar kunnen daarnaast gebruikt worden voor toekomstige voedingsrichtlijnen ter verbetering van de volksgezondheid.
Bron:
Schwingshackl L, Knüppel S, Michels N, Schwedhelm C, Hoffmann G, Iqbal K, De Henauw S, Boeing H, Devleesschauwer B. Intake of 12 food groups and disability-adjusted life years from coronary heart disease, stroke, type 2 diabetes, and colorectal cancer in 16 European countries. European Journal of Epidemiology. 2019:1-1.