« Magnesium en Vitamine B6 bij stress»

Gepubliceerd op 20-08-2019

Vitamine B6 versterkt effect magnesium bij stress
Categorieën: Voeding  Medisch Dossier augustus 2019 

Magnesium wordt ook wel het stressmineraal genoemd. Mensen die stress ervaren verbruiken meer magnesium, waardoor er een verhoogde magnesiumbehoefte ontstaat. Een klinische studie heeft aangetoond dat gebruik van vitamine B6 bij een magnesiumtekort mogelijk effectiever is dan magnesiumgebruik alleen.

Magnesium is betrokken bij meer dan 600 reacties in het lichaam. Het is daarom uitermate belangrijk dat het lichaam over voldoende magnesium beschikt. Tijdens een periode van stress zorgen hormonen voor een verhoogde uitscheiding van magnesium via de urine. Tegelijkertijd zorgt een lage magnesiumconcentratie in het bloed voor een toename aan stresshormonen. Hierdoor raakt het lichaam in een vicieuze cirkel die doorbroken kan worden door middel van het gebruik van een magnesiumsupplement. Vitamine B6 kan in sommige gevallen het stressreducerende effect van magnesium zelfs versterken.

Magnesium en B6, een goed koppel
Voor de klinische studie werden 264 gezonde mensen met matige tot ernstige stress opgedeeld in 2 groepen. De helft van de deelnemers kreeg een supplement met uitsluitend 300 mg magnesium en de andere helft kreeg een supplement met 300 mg magnesium en 30 mg vitamine B6. Na 8 weken waren in beide groepen de stressklachten met 42-44 procent afgenomen. Opvallend was dat de mensen die ernstige stress ervaarden én een laag magnesiumgehalte hadden in het bloed, meer baat hadden bij de combinatie van magnesium en vitamine B6. Dit resulteerde in een 24 procent grotere stressreductie dan het gebruik van alleen magnesium. Daarnaast hebben de wetenschappers ook gekeken naar de veiligheid. Zowel magnesium als de combinatie met vitamine B6 werden tijdens de onderzoeksperiode goed verdragen. Enkele mensen kregen last van milde diarree. Dit maakt het gebruik van magnesium en vitamine B6 een interessante en veilige behandeloptie bij gezonde mensen die geregeld stress ervaren.
 

Bron: PLoS One. 2018 Dec 18;13(12):e0208454.

link: http://www.medischdossier.org/blog/448/vitamine-b6-versterkt-effect-magnesium-bij-stress.html

magnesium-adrenal-fatigue-1566299746.png