« Omega-3 tegen neuropathie»

Gepubliceerd op 09-11-2019

Platform voor Voedingsgeneeskunde

Omega-3-supplementen kunnen het ontstaan van neuropathie veroorzaakt door chemotherapie verhinderen, maar over het effect van omega-3 op andere vormen neuropathie bestaan er geen goede bewijzen. Dat besluiten Australische wetenschappers op basis van een overzichtsstudie over omega-3-suppletie bij neuropathie. Omega-3 helpt dus een frequente bijwerking van paclitaxel- en oxaliplatine-therapie te voorkomen.
 
Tussen 30 en 70% van de patiënten die chemo volgt heeft te maken met symptomen van perifere neuropathie. Twee studies met een totaal van 128 patiënten testten een dosis van bijna 2000 mg EPA en DHA per dag uit, die de patiënt tijdens de chemokuur en gedurende een maand na de kuur moest nemen.

De onderzoekers vonden ook twee andere studies waarin gekeken werd naar het effect van omega-3 bij diabetici met neuropathie. De resultaten van die studies waren allesbehalve overtuigend. Daarnaast vermelden de onderzoekers een niet-gecontroleerde studie waaruit een 29% verbetering van zenuwvezellengte in het hoornvlies bleek. In die studie namen patiënten met neuropathie 12 maanden lang 2330 mg DHA en EPA. Andere parameters voor zenuwkwaliteit waren niet verbeterd.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 8 november 2019

Referentie(s)
Ceecee Zhang A, De Silva MEH, MacIsaac RJ et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid oral supplements for improving peripheral nerve health: a systematic review and meta-analysis.Nutr Rev. 2019 Sep 17. pii: nuz054

neuropathie-1573311263.png