« Omega-3-rijke voeding verbetert prognose na hartinfarct»

Gepubliceerd op 06-11-2020

PLATFORM VOOR VOEDINGSGENEESKUNDE Nov 2020

Een team van Spaanse onderzoekers heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van omega-3-rijke voeding de membranen van de hartspiercellen versterkt en de prognose na een hartinfarct verbetert. De resultaten van deze studie zijn zojuist gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology.
 
Om tot deze conclusie te komen, maakten ze gebruik van gegevens van 944 patienten, gemiddeld 61 jaar oud, 209 vrouwen. De omega-3-spiegels in het bloed van deze patiënten werd bepaald op het moment dat ze in het ziekenhuis werden opgenomen voor behandeling van hun hartinfarct. De meting geeft informatie over de hoeveelheid omega-3-vetzuren die de deelnemers in de week voor afname van het bloedmonster consumeerden, dus voordat het infarct plaatsvond. Vervolgens werden deze patiënten nog gedurende drie jaar gevolgd.

De onderzoekers stelden vast dat hoge omega-3-spiegels in het bloed geassocieerd zijn met een lager risico op complicaties. Eicosapentaeenzuur (EPA) uit voeding komt terecht in de fosfolipiden van de membranen van de hartspiercellen en beschermt deze tegen diverse stressfactoren. Het is deze verrijking van de hartspiercellen die de schade beperkt die tijdens een hartinfarct ontstaat.

Het bijzondere aan deze studie is dat er speciale aandacht besteed werd aan omega-3-vetzuren van plantaardige oorsprong, alfa-linoleenzuur (ALA). Dit vetzuur dat voorkomt in o.a. walnoten, lijnzaad en sojabonen, is veel minder intensief bestudeerd dan de omega-3-vetzuren uit vis. De onderzoekers stelden vast dat EPA en ALA complementair zijn aan elkaar. Hoge spiegels EPA zijn geassocieerd met een lager risico op heropname in het ziekenhuis vanwege hart- en vaatproblemen, hoge ALA-spiegels zijn geassocieerd met een lager sterfterisico.

Consumptie van beide vetzuren door mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is volgens de onderzoekers een integratieve strategie voor verbetering van levenskwaliteit en prognose na een hartinfarct.

Referentie(s)
Lázaro I et al. Circulating Omega-3 Fatty Acids and Incident Adverse Events in Patients With Acute Myocardial Infarction. Journal of the American College of Cardiology, 2020, 76.18: 2089-2097.
 


 

omega-3-0-1604668833.png