« Fructosebron bepaalt schadelijkheid voor het darmmicrobioom»

Gepubliceerd op 13-11-2020

PLATFORM VOOR VOEDINGSGENEESKUNDE Nov 2020

Fructose uit fructosestroop heeft een negatieve invloed op de samenstelling van het darmmicrobioom. Een hoge consumptie is een risicofactor voor het ontstaan van overgewicht en niet-alcoholische leververvetting. Een hoge fructose-inname uit fruit en groente gaat echter niet gepaard met een negatief effect op het microbioom en kan zelfs gunstig zijn voor de gezondheid.
 
In een kleinschalige open-labelstudie volgden twaalf gezonde vrouwen, waarvan zes met overgewicht, gedurende een aantal weken verschillende diëten. Tijdens de eerste week kregen de deelnemers een dieet laag in fructose (<10 gram per dag), dit was het controledieet. De tweede week bestond uit een fructoserijk dieet (100 gram fructose per dag), waarbij de fructose afkomstig was uit fruit en in mindere mate groente. Tijdens de derde week volgden de deelnemers weer het controledieet waarna ze tijdens de vierde week een fructoserijk dieet volgden met 100 gram fructose per dag uit fructosesiroop. Na iedere week werd de samenstelling van het darmmicrobioom geanalyseerd.

De consumptie van fructosesiroop leidde tot een afname van firmicutes waaronder de gunstige butyraatproducerende faecalibacteriën. Het aantal bacteroidetes, waaronder prevotella-soorten, nam juist toe. Daarnaast was er een positieve correlatie tussen de aanwezigheid van bacteroidetes en de plasmaconcentratie cholesterol. Dit wijst op een verstoorde vetstofwisseling.

Fructose uit fruit had dat negatieve effect niet. De samenstelling van het microbioom verbeterde juist en de hoeveelheid gunstige firmicutes nam toe ten opzichte van bacteroidetes. De wetenschappers geven aan dat vezels mogelijk mede verantwoordelijk zijn voor het gevonden effect. Door een hoge inname van fructose uit fruit en groente neemt tevens de vezelinname significant toe. Doordat vezels de absorptie van fructose vertragen verminderen ze de negatieve effecten ervan.

Referentie(s)
Beisner J, Gonzalez-Granda A, Basrai M, et al. Fructose-Induced Intestinal Microbiota Shift Following Two Types of Short-Term High-Fructose Dietary Phases. Nutrients 2020, 12(11), 3444.
 
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 11 november 2020

fructose-1605252102.png