« Magnesium voor een goede bloeddruk bij ouderen»

Gepubliceerd op 08-01-2021

MEDISCH DOSSIER Januari 2021

Een adequate inname van magnesium kan hypertensie op latere leeftijd mogelijk voorkomen. Met name een grote groep ouderen krijgt te weinig magnesium binnen en aanvullende suppletie lijkt zinvol.

In 1985 werd al aangetoond dat mensen met een hoge bloeddruk een significant lagere magnesiumconcentratie in lichaamscellen hebben. Magnesium beïnvloedt meer dan 300 processen in het lichaam. Magnesium speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de vaatontspanning. Een magnesiumtekort kan leiden tot een soort verkramping van een bloedvat, wat leidt tot een hoge bloeddruk. Daarnaast heeft magnesium invloed op oxidatieve stress, laaggradige ontsteking en insulineresistentie, processen die bij een verstoring onder andere het ontstaan van een hoge bloeddruk in de hand kunnen werken.

Voeding en suppletie

Door middel van een groot aantal klinische studies is aangetoond dat magnesium een positief effect heeft op de bloeddruk. Een adequate inname kan een hoge bloeddruk voorkomen en het herstellen van een magnesiumtekort kan de bloeddruk verlagen bij hypertensie. Een grote groep volwassenen, en met name ouderen, krijgt onvoldoende magnesium binnen via de voeding en heeft daarom een magnesiumtekort. Gezonde volwassenen hebben ongeveer 300-400 mg magnesium per dag nodig. Mensen die veel sporten, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met chronische aandoeningen waaronder diabetes, hebben echter een verhoogde magnesiumbehoefte.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld groene bloedgroenten, noten, volkoren granen en peulvruchten. Bewerkte voeding bevat juist weinig magnesium en consumptie van deze voedingsmiddelen zou zo veel mogelijk beperkt moeten worden. Afhankelijk van de persoonlijke situatie is het niet altijd mogelijk om voldoende magnesium uit de voeding te halen. Wetenschappers adviseren in deze gevallen magnesium te suppleren in de vorm van een voedingssupplement. Gebruik van een goed opneembare vorm van magnesium, zoals magnesiumcitraat, is aan te bevelen. Afhankelijk van het voedingspatroon is suppletie met 200-250 mg magnesium aan te bevelen. Hogere doseringen zijn mogelijk onder begeleiding van een gezondheidsprofessional.

Bron: mdpi.com
 

magnesium-1610108445.jpg