« Bruin vet kan beschermen tegen allerlei chronische ziekten»

Gepubliceerd op 15-01-2021

MEDISCH DOSSIER

In tegenstelling tot wit vet, dat calorieën opslaat, verbrandt bruin vet energie. Vooral baby’s hebben veel bruin vet. Ook volwassen hebben bruin vet, maar veelal is dit percentage veel lager. Lange tijd was het onduidelijk of mensen met voldoende bruin vet een betere gezondheid hebben dan anderen. Bruin vet zit namelijk diep verborgen in ons lichaam en is alleen zichtbaar met PET-scans.

Een nieuwe studie van de Rockefeller University in New York biedt nu echter sterk bewijs dat mensen met detecteerbaar bruin vet minder kans hebben dan anderen op cardiale en metabole aandoeningen, variërend van type 2 diabetes tot coronaire hartziekten.

De onderzoekers bekeken 130.000 PET-scans van meer dan 52.000 patiënten die voor hun jaarlijkse controles na kanker een PET-scan kregen. Zij ontdekten dat de bijna 10 procent van deze mensen bruin vet hadden. Onder deze mensen kwamen verschillende chronische ziekten minder vaak voor. Zo had slechts 4,6 procent type 2 diabetes, vergeleken met 9,5 procent van de mensen zonder bruin vet. Ook had 18,9 procent afwijkende cholesterolwaardes. In de groep zonder bruin vet was dit 22,2 procent. Ook bleken mensen met bruin vet een lager risico te hebben op hypertensie, hartfalen en coronaire hartziekten.

Een verrassende bevinding was dat bruin vet de negatieve gezondheidseffecten van obesitas kan verminderen. In het algemeen hebben mensen met overgewicht een verhoogd risico op hart- en metabole aandoeningen. De onderzoekers ontdekten echter dat onder zwaarlijvige mensen met bruin vet het risico gelijk was aan dat van niet-zwaarlijvige mensen.

Het team is van plan om de biologie van bruin vet verder te bestuderen, onder meer door te zoeken naar genetische varianten die kunnen verklaren waarom sommige mensen meer hiervan hebben dan anderen. Hiermee hopen zij de eerste stappen te kunnen zetten in de richting van nieuwe behandelmethoden om de activiteit van bruin vet te stimuleren en zo obesitas en aanverwante aandoeningen te behandelen.

BRON nature.com
 

babys-1610718710.jpg