Scandinavische voeding verlaagt cholesterol en bloedsuiker
In een nieuwe studie hebben onderzoekers helder bewijs gevonden dat een Scandinavische voeding de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kan verlagen, zelfs zonder gewichtsverlies.
Tot nu toe werden de gezondheidsvoordelen van een Scandinavische voeding vooral toegeschreven aan gewichtsverlies. Bessen, groenten, vis, volle granen en raapzaadolie zijn de hoofdingrediënten van het Scandinavische voedingsconcept. Dit voedingspatroon kan overgewicht voorkomen en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte verlagen.
De onderzoekers analyseerden bloed- en urinemonsters van 200 mensen ouder dan 50 jaar, allen met een verhoogde BMI en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten. De deelnemers werden in twee groepen ingedeeld. Een groep kreeg voedingsmiddelen volgens de Scandinavische voedingsaanbevelingen en een controlegroep bleef bij hun vertrouwde voedingspatroon. De mensen in de verumgroep hadden de opdracht om hun gewicht stabiel te houden.
Na zes maanden was het resultaat duidelijk. De groep die zes maanden lang het Scandinavische dieet had gevolgd, was aanzienlijk gezonder geworden, met lagere cholesterolwaarden, lagere totale niveaus van zowel verzadigd als onverzadigd vet in het bloed en een betere regulering van glucose, vergeleken met de controlegroep.
De onderzoekers zien de unieke samenstelling van vetten in de Scandinavische voeding als een mogelijke verklaring voor de gezondheidsvoordelen. De vetten in het Scandinavische dieet zijn onder meer afkomstig van vis, lijnzaad, zonnebloem en koolzaad (Canola). Toch kunnen de onderzoekers nog niet verklaren waarom deze vetten zowel de bloedsuikerspiegel als het cholesterolgehalte lijken te verlagen.
Verschenen in de nieuwsbrief van 29 april 2022 Platform voor Voedingsgeneeskunde
Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Gürdeniz G, Uusitupa M, Hermansen K et al. Analysis of the SYSDIET Healthy Nordic Diet randomized trial based on metabolic profiling reveal beneficial effects on glucose metabolism and blood lipids. Clinical Nutrition, 2022, 41.2: 441-451