« Ongedenatureerd collageen verbetert flexibiliteit van het kniegewricht»

Gepubliceerd op 03-05-2022

02 May, 2022 Vaklad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg

 

Uit studies is al gebleken dat UC-II (een supplement met ongedenatureerd collageen type II) de gezondheid van gewrichten kan ondersteunen. Het doel van een nieuwe studie was om het effect van ongedenatureerd collageen vast te stellen bij mensen met klachten in het kniegewricht.

Aan deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie deden 96 gezonde mensen mee. Deelnemers waren tussen de 20-55 jaar oud en ervoeren bij beweging pijn en ongemak in het kniegewricht. Zij hadden geen geschiedenis van artrose of andere gewrichtsaandoeningen. Met een digitale goniometer werd de mate van bewegelijkheid qua buigen en strekken van de knie gemeten. De helft van de groep (de experimentele groep) ontving 24 weken lang dagelijks een supplement met 40 mg ongedenatureerd collageen. De andere helft ontving een placebo.

Aan het einde van de studie liet de experimentele groep een statistisch significante verbetering van het buigen van de knie zien ten opzichte van de controlegroep. Bij een sub-analyse van deelnemers ouder dan 35 jaar was de mate van buiging het sterkst verbeterd. Ook kon de experimentele groep de knie beter strekken dan de controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat dagelijkse suppletie van 40 mg ongedenatureerd collageen de flexibiliteit – zowel buigen als strekken – van het kniegewricht kan verbeteren bij gezonde volwassen met knieklachten.

Bronvermelding:
Schön, C. et al. UC-II Undenatured Type II Collagen for Knee Joint Flexibility: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical trial. Journal of Integrative and Complementary Medicine, published online 4 april 2022.

 
 
Margot Lodewijkis freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.
 

5575-kniegewricht-web-1651568077.png