« Onderzoek 'Prostaatkanker en Voeding'

Gepubliceerd op 20-12-2024

Het Erasmus MC onderzoekt of een gericht, ontstekingsremmend voedingspatroon de gezondheid en levenskwaliteit van mannen met prostaatkanker kan verbeteren.
 
Het onderzoek 'Prostaatkanker en Voeding' is geïnitieerd door Gaston Remmers van het platform Patiënt & Voeding. Het richt zich op de ontwikkeling van een voedingspatroon dat de gezondheid van prostaatkankerpatiënten ondersteunt. Het gaat hier om de vergelijking tussen twee voedingspatronen; een standaard voeding gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en een voeding die speciaal gericht is op prostaatkanker. Deze voeding is rijk aan onder andere gember, kurkuma, specifieke champignons en richt zich op een hoge inname van diverse groenten, waaronder speciaal geteelde tomatenrassen met een hoog lycopeengehalte. Patiënten hebben actief bijgedragen aan de samenstelling van dit voedingspatroon op basis van hun eigen ervaringen.

Er zijn drie groepen deelnemers: eén derde volgt de standaard voeding, twee derde volgt het voedingspatroon gericht op prostaatkanker, waarbij zij recepten en coaching krijgen aangeboden. De helft van deze laatste groep krijgt daarnaast nog versproducten thuisbezorgd, speciaal ontwikkeld door de tuinbouwsector vanwege hun hogere nutriëntwaarden.

Hoewel de voorlopige resultaten nog niet bekend zijn, is de verwachting dat deze voeding de kwaliteit van leven van prostaatkankerpatiënten kan verbeteren en een positief effect heeft op belangrijke bloedwaarden, zoals carotenoïden en PSA-waarden. Het onderzoeksteam zoekt nog prostaatkankerpatiënten die willen deelnemen aan het onderzoek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Patientenvoeding.nl.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van Platform voor Voedingsgeneeskunde 

Auteur
Andrea van Vuuren

prostaatkanker-0-1734684646.jpg