Lage koolhydraatinname verhoogt metabolisme
Lage koolhydraatinname verhoogt metabolisme
Zou het dan nu echt bewezen zijn dat niet elke calorie gelijk is en dat ook de bron van de calorie een rol speelt bij hoeveelheid energie die een calorie oplevert? Uit de resultaten van een omvangrijke studie blijkt dat na gewichtsverlies het verlagen van de koolhydraatinname het metabolisme verhoogt.
Deze studie is uniek wat betreft omvang en opzet (kosten 12 miljoen dollar!). De onderzoekers includeerden 164 volwassenen (18-65 jaar) met een BMI van 25 of hoger en serveerden hen zelf alle dagelijkse maaltijden en snacks gedurende 20 weken. Intussen werden hun gewicht en een aantal andere parameters gemonitord, zoals ruststofwisseling, hormoonspiegels en fysieke activiteit. In de eerste fase werden de deelnemers op een streng dieet gezet, waardoor ze dat hun lichaamsgewicht met 12% verlaagden. In de tweede fase van de studie kregen de deelnemers een isocalorische voeding die voor 20, 40 of 60 % van de calorieën uit koolhydraten bestond. Het eiwitgehalte werd constant gehouden op 20 energie%. Doel was om het gewichtsverlies te behouden.
Uit de resultaten bleek dat deelnemers die de koolhydraatinname sterk verminderden, hun metabolisme sterk verhoogden. Na vijf maanden verbrandden zij zo’n 250 calorieën per dag meer dan mensen die veel koolhydraten consumeerden en weinig vet. Opvallend was dat bij de deelnemers met de laagste koolhydraatinname de ghrelinespiegels het sterkst daalden. Ghreline versterkt het hongergevoel en verlaagt het energieverbruik. Het extra energieverbruik was het hoogst bij deelnemers met hoge insulinespiegels.
Het is niet waarschijnlijk dat met deze studie een einde is gekomen aan de decennia-lange discussie over de beste manier om gewicht te verliezen. Het biedt echter wel sterke onderbouwing voor de stelling dat niet alle calorieën metabool gezien gelijk zijn. En dat wellicht het advies om calorieën te tellen, kleinere porties te eten en te matigen met vet wel wat achterhaald is.
Referentie(s)
Ebbeling, C. B., Klein, G. L., Luoto, P. K., Wong, J. M., Bielak, L., Eddy, R. et al. (2018). A randomized study of dietary composition during weight-loss maintenance: Rationale, study design, intervention, and assessment. Contemporary clinical trials, 65, 76-86.
bron: www.voedingsgeneeskunde.nl nieuwsbief 23 november 2018