« Lage bloeddruk / vitamine B12»

Gepubliceerd op 03-01-2019

 Lage bloeddruk door gebrek aan vitamine B12 ( source: PlaceboNocebo)

Een te lage bloeddruk (hypotensie) is een verschijnsel waar veel minder aandacht aan besteed wordt dan aan een hoge bloeddruk, omdat het in de meeste gevallen vrij onschuldig is, maar ook omdat er eigenlijk geen specifieke medicijnen zijn tegen een lage bloeddruk. Een lage bloeddruk kan duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd veroorzaken en bij een plotse sterke daling kan men zelfs flauwvallen. Dat komt omdat bij een lage bloeddruk niet voldoende bloed naar de hersenen gepompt wordt.

Orthostatische of posturale hypotensie is het plots dalen van de bloeddruk wanneer men rechtstaat vanuit een zittende of liggende houding. Bloed zakt normaal door de zwaartekracht naar beneden, naar de benen, wanneer men rechtstaat, waardoor de bloeddruk daalt (minder bloed in de circulatie). Baroreceptoren (die constant de bloeddruk meten) detecteren de daling van de bloeddruk en sturen signalen naar de hersenen - die op hun beurt signalen naar het hart sturen om de hartslag te verhogen - en naar de bloedvaten om samen te trekken, zodat de bloeddruk stijgt. Bij orthostatische hypotensie werkt dit compensatiemechanisme niet goed (of niet snel genoeg) en daalt de bloeddruk, met als gevolg duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, wazig zicht en mogelijk flauwvallen. Het gaat vanzelf weg als men even gaat zitten voor men opstaat.

Een gebrek aan vitamine B12 vermindert de gevoeligheid en de reactie van de baroreceptoren in de bloedvaten op wijzigingen van de bloeddruk. Bij een gebrek aan vitamine B12 reageert het sympathisch zenuwstelsel ook minder snel op veranderingen van houding (Beitzke M, 2002).

Een gebrek aan vitamine B12 wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als orthostatische hypotensie. Suppletie met B12 om het tekort op te heffen corrigeert de lage bloeddruk en de symptomen, zoals duizeligheid en flauwvallen (White WB, 1981; Moore A, 2004; Ganjehei L, 2012). Bij orthostatische hypotensie moet altijd nagegaan worden of er een gebrek aan vitamine B12 is.

 


 

©Hilde Maris

 


Referenties

1. Beitzke M, Pfister P, Fortin J, Skrabal F. Autonomic dysfunction and hemodynamics in vitamin B12 deficiency. Auton Neurosci. 2002 Apr 18;97(1):45-54.

2. White WB, Reik L Jr, Cutlip DE. Pernicious anemia seen initially as orthostatic hypotension. Arch Intern Med. 1981 Oct;141(11):1543-4.

 

3. Ganjehei L, Massumi A, Razavi M, et al. Orthostatic hypotension as a manifestation of vitamin B12 deficiency. Tex Heart Inst J. 2012;39(5):722-3.

4. Moore A, Ryan J, Watts M, et al. Orthostatic tolerance in older patients with vitamin B12 deficiency before and after vitamin B12 replacement. Clin Auton Res. 2004 Apr;14(2):67-71.

 

lage-bloeddruk-vit-b12-1546543875.jpg