« Een maand geen alcohol»

Gepubliceerd op 08-01-2019

Een maand geen alcohol
 

7 januari 2019

Een maand geen druppel alcohol drinken. Makkelijk is het niet, maar volgens het kennisinstituut Trimbos zou iedereen het eigenlijk moeten proberen. Het levert namelijk veel op. Stoppen met alcohol gedurende een maand maakt je bewust van je gewoonte.

Ons alcoholgebruik is hoog; vrouwen drinken gemiddeld een glas per dag, ouderen gebruiken het meest, gemiddeld 1,7 glas per dag. In Engeland drinkt men ook behoorlijk. Daar bestaat sinds een aantal jaar voor de maand januari het initiatief ‘Dry January’, geïnitieerd vanuit een liefdadigheidsinstelling Alcohol Change UK. Mensen kunnen zich inschrijven via de website en via een app meedoen aan een maand vrijwillige onthouding van alcoholgebruik.

Onderzoekers van de Universiteit van Surrey volgden 800 deelnemers van januari 2018 en publiceerden onlangs hun resultaten. Uit hun onderzoek blijkt dat de deelnemers beter slapen, geld besparen en gewicht verliezen. De deelnemers vertelden dat ze weer regie over hun drankgebruik kregen, meer energie hadden en ook in de maanden daarna minder dronken.

Dr. Richard de Visser, hoofdonderzoeker en psycholoog van de Universiteit van Surrey vertelt: ‘Het eenvoudige besluit van mensen een maand lang niet te drinken, helpt ze op de lange termijn minder te drinken. Opvallend is dat dit principe ook geldt voor deelnemers die het niet helemaal volhouden; ook zij minderen in alcoholgebruik, hoewel in mindere mate’.

Bron:
Universiteit van Sussex: www.sussex.ac.uk
Update van de Visser RO, Robinson E, Smith T, Cass G, Walmsley M. The growth of ‘Dry January’: promoting participation and the benefits of participation. Eur J Public Health. 2017 Oct 1;27(5):929-931. doi: 10.1093/eurpub/ckx124.

Tags: alcohol, alcoholgebruik, dry january
 

alcoholverbod-1546937766.jpg