« Voeding aanstaande moeder»

Gepubliceerd op 15-01-2019

Voeding aanstaande moeder voorkomt inflammatie bij kind
 

 

14 januari 2019  (vakblad: orthofyto)

Het blijkt dat voeding en leefstijl de manier waarop onze genen tot expressie komen kan veranderen. Dit gebeurt door activering van een netwerk aan chemische schakels in de cel, ook wel het epigenoom genaamd. De epigenetica beschrijft de manier waarop genen gereguleerd worden door omgevingsfactoren. Epigenetische veranderingen zijn overerfbaar.

Zo is overgewicht ook overerfbaar. Blootstelling aan ondervoeding of overvoeding in de baarmoeder of in het jonge leven verstoort de normale groei en ontwikkeling. Hierdoor verandert het fenotype van de nakomelingen en worden zij gevoelig voor het ontstaan van ziekte. Ondervoeding bij de zwangere vrouw bijvoorbeeld programmeert het metabolisme van de baby zodanig, dat later in zijn of haar leven overgewicht kan ontstaan. Een netwerk aan stofwisselingsgenen die predisponeren voor een lichaam met meer of minder vetweefsel worden hierbij aan- of uitgeschakeld.

De epigenetische invloed reikt nog verder; de stofwisseling voor de conceptie van zowel de vader als de moeder blijkt van invloed te zijn op de stofwisseling van de nakomeling. En als zwangere vrouwen een voeding met veel vet gebruiken, blijkt de inflammatie in hun vetweefsel ook doorgegeven te worden aan hun nakomelingen. Het bijzondere is, dat we deze epigenetische processen dus grotendeels met voeding en leefstijl kunnen beïnvloeden.

Onlangs bleek uit baanbrekend dierproefonderzoek dat als moeders die te vet aten nog voor de conceptie langdurig minder vet gingen gebruiken, inflammatie van het vetweefsel in de nakomelingen werd voorkomen. Dit opent de weg naar humaan onderzoek in preconceptiezorg om de erfelijke cirkel van overgewicht te doorbreken.

De Engelstalige publicatie leest u hier.

In editie 6-2018 van OrthoFyto leest u meer over de epigenetische beïnvloeding van de gezondheid.


Bron:
Summerfield M, Zhou Y, Zhou T, Wu C, Alpini G, Zhang KK, Xie L. A long-term maternal diet transition from high-fat diet to normal fat diet during pre-pregnancy avoids adipose tissue inflammation in next generation.PLoS One. 2018 Dec 18;13(12):e0209053. doi: 10.1371/journal.pone.0209053. eCollection 2018.
 

foto-aanstaande-moeder-1547544836.jpg