« Vitamine C voor een betere suikerspiegel na de maaltijd»

Gepubliceerd op 22-02-2019

Vitamine C kan de hoeveelheid glucose die na een maaltijd in het bloed verschijnt, verminderen met 36%. Die vaststelling werd gedaan in een studie waar 31 diabetici aan deelnamen, vooral mannen rond de zestig. Ook was er een daling in de bloeddruk en F2-isoprostanen in het plasma, een teken dat de oxidatieve stress gedaald was. Aan het onderzoek werkten Australische en Nederlandse wetenschappers mee.
 
De daling in 24-uursglucoseniveau bedroeg 0,8 mmol/l en diabetici spendeerden 2,8 uren minder in een hyperglycemische toestand dankzij vitamine C. De onderzoekers berekenden een statistisch robuust effect van vitamine C op de suikerspiegel. Ze wijten het effect aan de betere opname van glucose naar de spieren, doordat vitamine C er als antioxidant een tandje bijsteekt.

Ook het effect op de bloeddruk was robuust, net als hyperglycemie een belangrijke cardiovasculaire risicofactor. Het belang vitamine C in behoud van een normale bloeddruk is beter beschreven, met name ondersteuning van het stikstofmonoxide-metabolisme (NO). HbA1c was niet significant gedaald, mogelijk omdat de studieduur te kort was.

Alle deelnemers hadden type 2-diabetes en namen tweemaal 500 mg vitamine C per dag, of placebo, gedurende vier maanden. Een maand later namen ze eenzelfde periode een placebo (of vitamine C) als controle.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van Platform voor Voedingsgeneeskunde van  22 februari 2019

capsule-vit-c-1550825060.jpg