« Magnesiumsuppletie belangrijk bij diabetes 2»

Gepubliceerd op 01-03-2019

Bij insulineresistentie is sprake van een lage concentratie van intracellulair magnesium, waartegenover een hoger gehalte staat van intracellulair vrij calcium. In een klein, gedetailleerd onderzoek, uitgevoerd onder diabetespatiënten in de Gazastrook, is gekeken naar de mogelijkheid de insulinegevoeligheid te verbeteren door magnesium te suppleren. Aan de hand van een aantal indicatoren werd vastgesteld dat deze suppletie bepaald zin heeft.
 
In totaal 42 personen in de leeftijd van 35 tot 60 jaar, die maximaal een jaar geleden de diagnose diabetes hadden gekregen, werden willekeurig in twee groepen verdeeld. Twee personen vielen uit. Beide groepen werden op een gezond dieet gezet. Zij aten peulvruchten, noten, volkoren granen en veel groenten en fruit. De hoeveelheden suiker, zout en verzadigde vetten werden sterk beperkt. Gedurende drie maanden kregen twintig deelnemers dagelijks 250 mg magnesium en de twintig anderen gebruikten geen supplement.

Na de onderzoeksperiode was er tussen beide groepen een niet-significant verschil in de nuchtere bloedsuikerspiegel ten gunste van de interventiegroep. In deze laatste groep was het insulineniveau significant lager en dat betere resultaat gold ook voor de volgende indicatoren:

HbA1C, de belangrijkste vorm van glycohemoglobine, waarvan de hoeveelheid een afspiegeling is van het gemiddelde bloedglucoseniveau van de voorafgaande twee tot drie maanden.
C-peptide, een stof die in de alvleesklier vrijkomt bij de vorming van insuline en als maat geldt voor de insulineproductie.
HOMA-IR en HOMA-β, termen afgeleid van het Homeostatic Model Assessment(HOMA), een methode waarmee de mate van insulineresistentie en het functioneren van de bètacellen in de pancreas (verantwoordelijk voor de insulineproductie) kunnen worden bepaald.
Gunstig was tenslotte ook dat magnesiumsuppletie leidde tot een daling van de calcium/magnesiumratio, die bij diabetici hoog is. Ook om die reden zou extra magnesium onderdeel van hun behandeling kunnen zijn.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van VOEDINGSGENEESKUNDE  1 maart 2019

Referentie(s)
ELDerawi WA, Naser IA, Taleb MH, Abutair AS. The Effects of Oral Magnesium Supplementation on Glycemic Response among Type 2 Diabetes Patients. Nutrients. 2018 Dec 26;11(1). https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/44/htm

magnesium-2-1551430022.jpg